Chińskie inwestycje bezpośrednie w Gruzji i Azerbejdżanie po 2013 r. - Lebioda, Dominik (Historia i Polityka, 2025)
W artykule zanalizowano kompleksową strategię Chin wobec Kaukazu Południowego, koncentrując się na inwestycjach bezpośrednich w Gruzji i Azerbejdżanie. Chiny realizują Inicjatywę Pasa i Szlaku, inwestując w projekty infrastrukturalne, energetyczne i logistyczne w celu wzmocnienia więzi gospodarczych i zwiększenia wpływów Pekinu w regionie. W ramach inicjatywy wspierają również rozwój portów i linii kolejowych oraz szlaków transportowych. Oprócz działalności gospodarczej Państwo Środka jest także aktywne w obszarach edukacji i kultury – do tej aktywności wykorzystuje sieć Instytutów Konfucjusza. W artykule analizie poddano sposób, w jaki inwestycje te wpisują się w szerszą strategię geopolityczną Chin, i ich dążenie do wzmocnienia obecności na Kaukazie Południowym.