Postawy duchowieństwa Kościoła rzymskokatolickiego w rzeczywistości społeczno-politycznej PRL w świetle raportów aparatu wyznaniowego z lat 1982–1985 - Łatka, Rafał (Historia i Polityka, 2025)
Poniższy tekst przedstawia postawy duchowieństwa rzymskokatolickiego w pierwszej połowie lat 80. XX w. z perspektywy analiz sporządzonych przez Urząd ds. Wyznań (UdsW) odpowiadający za prowadzenie oficjalnej polityki władz PRL wobec Kościołów i związków wyznaniowych. Przeanalizowano raporty z kontroli wydziałów ds. wyznań (WdsW) przeprowadzonych przez centralę urzędu oraz sprawozdania z działalności poszczególnych wydziałów ds. wyznań z lat 1982–1985. Zbadano, w jaki sposób aparat wyznaniowy oceniał duchowieństwo, wyszczególniono zbiory najczęściej występujących postaw oraz wskazano, jakie metody UdsW stosował, żeby przeciwdziałać działalności opozycyjnej kapłanów, oraz jak inicjowano postawy przychylne wobec władz komunistycznych.