Rosyjskie działania w Ukrainie w 2022 r. w świetle koncepcji „modernizacji defensywnej” Francisa Fukuyamy - Janczuk, Artur (Historia i Polityka, 2024)
Zaproponowana przez Francisa Fukuyamę koncepcja „modernizacji defensywnej”, tzn. specyficznej adaptacji państwa do zmian zachodzących w jego środowisku, oferuje, jak się wydaje, atrakcyjne narzędzia poznawcze, służące do wyjaśniania poziomu efektywności systemów autokratycznych. Autor dokonuje przeglądu oryginalnych założeń teorii F. Fukuyamy i zestawia je z danymi dotyczącymi specyfiki i przebiegu działań Federacji Rosyjskiej w Ukrainie po 24 lutego 2022 r., przekonując, że niska skuteczność tej operacji militarnej znajduje pierwotną przyczynę w rosyjskich rozwiązaniach ustrojowych, a więc – innymi słowy – jest immanentnie związana z nieliberalnym, autokratycznym charakterem reżimu. Autor dokonuje również krytyki koncepcji „modernizacji defensywnej”, wskazując na specyfikę uwarunkowań determinujących przebieg procesów decyzyjnych w reżimach autokratycznych. Uwarunkowania te prowadzą nierzadko do nieracjonalnego, a więc trudnego w prognozowaniu charakteru wspomnianych procesów.