Portret tajnego współpracownika „bezpieki”. Badania źródeł archiwalnych SB (Wydziału VI w Szczecinie) z wykorzystaniem algorytmów uczenia maszynowego oraz analizy prozopograficznej - Wiczyński, Zbigniew; Werner, Wiktor (Historia i Polityka, 2024)
Celem artykułu jest charakterystyka tajnych współpracowników służby bezpieczeństwa PRL dokonana metodami tradycyjnymi (analiza prozopograficzna) i cyfrowymi (zastosowanie algorytmu uczenia maszynowego w formie drzewa decyzyjnego) oraz porównanie skuteczności obu metod dla wskazania, co charakteryzowało współpracowników składających donosy personalne.