Polska odpowiedź na pandemię COVID-19 – implikacje dla systemu politycznego oraz praw i wolności obywatelskich - Ryszkiewicz, Artur (Historia i Polityka, 2024)
Celem artykułu jest zarysowanie problematyki implikacji pandemii COVID-19 dla polskiego systemu politycznego. Autor przedstawił również wpływ pandemii na zakres praw i wolności obywatelskich, kluczowych dla funkcjonowania systemów demokratycznych. Próbowano odpowiedzieć na następujące pytania badawcze: czy działania podejmowane przez polskie władze publiczne, mające na celu przeciwdziałanie pandemii COVID-19, wpłynęły na kształt polskiego systemu politycznego oraz czy ingerowały w zakres przedmiotowy i podmiotowy praw i wolności obywatelskich? Wykazano, że pandemia w Polsce przyczyniła się do umocnienia egzekutywy kosztem innych władz oraz że była okazją do ograniczania praw i wolności obywatelskich przez władze publiczne. W artykule dokonano analizy rozwiązań legislacyjnych oraz przeglądu tekstów naukowych i źródeł internetowych.