Partycypacja młodzieży w lokalnym, regionalnym i międzyregionalnym współrządzeniu na przykładzie województwa zachodniopomorskiego i basenu Morza Bałtyckiego - Szulc, Marta (Historia i Polityka, 2023)
Partycypacja młodzieży staje się coraz bardziej istotna w zarządzaniu lokalnym, regionalnym czy międzyregionalnym. Młodzi ludzie chcą, by ich głos był słyszalny nie tylko w murach szkół, ale także w przypadku problemów związanych ze zmianami klimatu, społecznościami lokalnymi, regionalnymi oraz międzyregionalnymi. W niniejszym artykule została przedstawiona analiza partycypacji na poziomie lokalnym (zachodniopomorskie gminy), regionalnym (Pomorze Zachodnie) i międzyregionalnym (region Morza Bałtyckiego).