Czym jest, a czym nie jest władza. Uwagi na marginesie normatywizacyjnej teorii władzy - Pałecki, Krzysztof (Historia i Polityka, 2022)
Artykuł powstał na podstawie monografii autora pt. Teoria władzy. Niniejsze opracowanie dostarcza kompleksowych teoretycznych objaśnień dotyczących zjawiska władzy. Jest to studium teoretyczne, którego ustalenia pozwalają lepiej zrozumieć przedmiotowy fenomen, a także oferują założenia ontologiczne i epistemologiczne gotowe do dalszych badań zarówno teoretycznych, jak i empirycznych. Przedstawione rozumienie władzy stanowi dowód niezbędności zintegrowanych badań politologiczno-prawniczo-socjologicznych.