Potencjał poznawczy łączonej teorii polityki i teorii prawa. Garść argumentów na rzecz ściślejszej współpracy politologów (teoretyków polityki) i prawników (teoretyków prawa) oraz tworzenia wspólnego programu naukowego - Obacz, Piotr (Historia i Polityka, 2022)
Celami artykułu są: nakreślenie perspektyw wspólnych badań naukowych teoretyków polityki i teorii prawa, przedstawienie tez i postulatów na rzecz ściślejszej współpracy tych dwóch grup uczonych, a także zainicjowanie debaty środowiska politologiczno-prawniczego w tym zakresie. Opracowanie stanowi klarowną odpowiedź na pytanie: teoria polityki i teoria prawa – razem czy osobno? Problem wyrażony w tym pytaniu jest doniosły i domaga się szerokiej dyskusji przedstawicieli obu subdyscyplin naukowych. Rozległe tradycje wspólnej refleksji teoretycznej z jednej strony i wyzwania współczesności z drugiej dostarczają wielu argumentów za wznowieniem kooperacji badawczej.