W obliczu czerwonego niebezpieczeństwa. Destrukcyjny wizerunek bolszewizmu w myśli politycznej Narodowej Demokracji 1918–1939. Wybrane aspekty - Wojdyło, Witold (Historia i Polityka, 2022)
Jako odmiana doktryny komunistycznej bolszewizm formował się w Rosji w latach 1903–1920, stając się po rewolucji październikowej 1917 r. oficjalną i zarazem jedyną podstawą działalności bolszewików. Podejmując i rozwijając w projekcjach społeczno-politycznych kwestie dotyczące stanowiska wobec bolszewizmu, polska nacjonalistyczna formacja polityczna dużo uwagi poświęcała jego fundamentom ideowym, mechanizmom stworzonego na jego podstawie systemu politycznego i wynikającym z tego faktu destrukcyjnym zagrożeniom przenikającym do nowo powstałego po 123 latach niewoli narodowej państwa polskiego.