Muzułmanie w Szwecji w XXI wieku – między asymilacją a radykalizacją - Mruk, Marzena (Historia i Polityka, 2021)
Problem asymilacji społeczności muzułmańskiej w krajach europejskich stanowi jedno z najważniejszych wyzwań dla rządów oraz rdzennych obywateli państw, które od lat poddawane są procesowi globalizacji, a tym samym masowym migracjom ludności, co przyczynia się do zachwiania struktur społecznych. Współczesna Szwecja jest jednym z państw, które jest wybierane jako kierunek migracji społeczności muzułmańskiej z państw Afryki i Bliskiego Wschodu, co wiąże się z wieloma nowymi wyzwaniami, takimi jak kwestia radykalizacji mniejszości czy też próby dostosowania nowo przybyłych imigrantów do obowiązującego w państwie porządku społeczno-prawnego. Niniejszy artykuł ma na celu nakreślenie czytelnikowi problematyki asymilacji mniejszości muzułmańskiej w Szwecji w XXI wieku oraz wzrastającej radykalizacji wyznawców islamu poprzez omówienie kluczowych dla zrozumienia tej problematyki zagadnień, czyli charakterystyki ludności muzułmańskiej w Szwecji, kwestii wzrastającego fundamentalizmu islamskiego, problemu integracji społeczności islamskiej z rodowitymi Szwedami, oraz omówienie kryzysu migracyjnego w 2015 roku.