Podziały społeczno-polityczne - tezy teoretyczne - Obacz, Piotr (Historia i Polityka, 2021)
Niniejszy artykuł stanowi omówienie założeń teoretycznych, mających zasadnicze znaczenie z perspektywy badań ukierunkowanych na charakterystykę i wyjaśnianie podziałów społeczno-politycznych – ich istoty, struktury, dynamiki i funkcji. Jest to autorska próba, oparta na doświadczeniach badawczych autora nad podziałami społeczno-politycznymi, wyjścia naprzeciw zapotrzebowaniu na skondensowaną wiedzę politologiczną dotyczącą podziałów, mogącą służyć za punkt wyjścia do badań nad tymi fenomenami. Artykuł prezentuje kluczowe tezy teoretyczne na temat podziałów społeczno-politycznych, które warto mieć na uwadze, organizując badania nad podziałami, oraz które powinny być uwzględniane w procesie formułowania teorii politycznych. Na podstawie tych tez podziały jawią się jako wielowymiarowe zjawiska społeczno-polityczne o procesualnej naturze, mające określone, kontekstualne źródła, swoistą strukturę i cechy, charakter i dynamikę, będące polami znaczeń politycznych, a także wykazujące pewne istotne funkcje względem życia społecznego i politycznego.