Znaczenie światła, rytmu okołodobowego oraz snu dla zdrowia z uwzględnieniem fitoterapii w zaburzeniach snu - Moskal, Anna; Moskal-Szybka, Małgorzata; Dziubaszewska, Renata (HERBALISM, 2026)
Sen odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, gdyż podczas snu organizm przechodzi przez różne fazy, które mają bardzo istotne znaczenie dla samopoczucia w okresie czuwania, aktywności. Zalecana prawidłowa ilość snu to średnio 7–9 godzin na dobę. Zegar bio- logiczny organizmu, sterowany przez jądro nadskrzyżowaniowe w mózgu, reguluje cykle snu i czuwania w 24-godzinnym okresie, poprzez odbieranie sygnałów światła i ciemności z otoczenia. Rytm ten wpływa na produkcję hormonów, temperaturę ciała i inne procesy, determinujące gotowość organizmu do czuwania lub do snu. Brak snu, zaburzenia snu lub zła jakość snu wpływają negatywnie zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne człowieka. W dłuższej perspektywie występowanie zaburzeń snu może prowadzić do problemów z koncentracją, pamięcią, obniżenia nastroju, a także do zwiększonego ryzyka chorób układu krążenia, depresji czy zaburzeń hormonalnych. Dbałość o przestrzeganie higieny snu rozumianej jako zbiór nawyków i praktyk, które sprzyjają regenerującemu wypoczynkowi, jest bardzo ważnym elementem zdrowia fizycznego i psychicznego. W stanach przewlekłego występowania zaburzeń snu, jako środki wspomagające sen, zastosować można fitoterapię. Zalecane są zioła, które wykazują działanie uspokajające, tonizujące, relaksujące i nasenne, przyczyniając się do przywrócenia naturalnego rytmu snu.