Konserwanty – niezbędne dla przedłużenia okresu przydatności preparatu kosmetycznego - Szambora, Oliwia; Paradowska, Katarzyna (HERBALISM, 2026)
Wiadomo, iż dodatki do żywności (konserwanty) są niezbędne. Współczesny przemysł spożywczy, kosmetyczny i farmaceutyczny nie mógłby bez nich egzystować. Znajdziemy je także w produktach pochodzenia ekologicznego (konserwanty naturalne). Substancje do- datkowe są stosowane do żywności przede wszystkim w celu przedłużenia trwałości produktów. Ich obecność ogranicza, a często również zapobiegania niekorzystnym zmianom powodowanym głównie przez drobnoustroje, enzymy czy procesy utleniania. Obecność konserwantów przeciwdziała także niekorzystnym zmianom pod względem jakości, które determinują zmiany barwy, smaku, zapachu, konsystencji. Substancje dodatkowe budzą wiele obaw; przeciętny konsument chciałby jeść produkty bezpieczne, smaczne, o atrakcyjnym wyglądzie i długim okresie przechowywania, ale najlepiej „bez konserwantów”. Tymczasem należy podkreślić, że stosowanie substancji dodatkowych zabezpiecza produkt przed tworzeniem się substancji szkodliwych, które mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka – np. dodatek azotynów zapobiega rozwojowi Clostridium botulinum (pałeczka jadu kiełbasianego), a związki o właściwościach przeciwutleniających (antyoksydanty) przeciwdziałają jełczeniu tłuszczu. W artykule przedstawiono przegląd wiedzy dotyczący substancji konserwujących pochodzenia naturalnego, jak i tych pochodzenia syntetycznego oraz ich wpływ na trwałość preparatów kosmetycznych i bezpieczeństwo ich stosowania.