Wpływ preparatów roślinnych na ograniczenie stresu u roślin - Sikorska, Anna; Pietrzak, Ewelina; Gugała, Marek (HERBALISM, 2026)
W ostatnich latach obserwuje się wzrost światowej populacji, co determinuje większe zapotrzebowanie na żywność. Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że w 2050 r. będzie około 9,7 mld ludzi, zaś w 2080 r. – 10,4 mld. Głównym problemem na świecie jest susza, będąca skutkiem zmian klimatu. Obecnie prowadzone są badania nad mechanizmami obronnymi u roślin podczas wystąpienia czynnika stresowego oraz ich analiza na poziomie morfologicznym, fizjologicznym i biochemicznym. Obserwuje się, że coraz powszechniej stosowane są środki pochodzenia roślinnego określane jako regulatory wzrostu i rozwoju roślin lub biostymulatory. Regulatory wzrostu zastosowane w niekorzystnych dla wzrostu i rozwoju roślin warunkach środowiska wpływają na uzyskanie szybszych i równomiernych wschodów roślin, stymulację wzrostu i rozwoju, lepsze ich przezimowanie. Celem artykułu był przegląd wyników badań dotyczących wpływu naturalnych preparatów roślinnych na ograniczenie stresu wodnego u roślin. W artykule, opierając się na danych naukowych, scharakteryzowano rodzaje stresów występujących u roślin i ich reakcje na decyt wody oraz wykazano, w jaki sposób naturalne i syntetyczne preparaty roślinne mogą redukować skutki deficytu wodnego. Wyniki dotychczasowych badań wskazują, że biostymulatory łagodzą objawy stresu również w uprawach ogrodniczych. Pozytywne skutki zastosowania hydrolizatów białkowych dowodzą, że mogą być one zastosowane jako środki chroniące rośliny uprawne przed stresorami środowiskowymi, a to ma ogromne znaczenie w obecnym globalnym scenariuszu zmian klimatycznych.