Ocena właściwości przeciwutleniających in vitro żołędzi Quercus rubra pochodzących z różnych lokalizacji - Szynal, Dominika; Klimowicz, Adam (HERBALISM, 2026)
W organizmie ludzkim nieprzerwanie mają miejsce procesy metaboliczne, podczas których dochodzi do powstania różnych produktów ubocznych, w tym – zaliczanych do reaktywnych form tlenu – wolnych rodników. W celu ochrony przed ich szkodliwym działaniem stosuje się antyoksydanty. Dąb czerwony (Quercus rubra, Fagaceae), a dokładniej ekstrakty z jego żołędzi, jest cennym ich źródłem. Drzewo to jest przykładem rośliny, której różne części, w tym żołędzie czy kora, zawierają flawonoidy, które stanowią jedną z najważniejszych grup naturalnych związków eliminujących wolne rodniki. Celem badań było określenie aktywności antyoksydacyjnej ekstraktów z żołędzi Quercus rubra zebranych z różnych lokalizacji. Surowiec roślinny stanowiły świeże, a następnie wysuszone żołędzie dębu czerwonego, zebrane w październiku 2023 r. w trzech różnych lokalizacjach – w nadleśnictwie Nowogard, przy ruchliwej ulicy w Szczecinie oraz nad znajdującym się w tym mieście jeziorem Goplany. Zmielony surowiec poddano ekstrakcji wspomaganej ultradźwiękami. Ekstrakty przygotowano z użyciem czterech krótkołańcuchowych alkoholi alifatycznych: metanolu, etanolu, propan-1-olu, propan-2-olu – wszystkie w trzech stężeniach, tj. 40%, 70% oraz nierozcieńczone. Aktywność antyoksydacyjną uzyskanych ekstraktów oceniano metodami DPPH i ABTS. Ekstrakty z żołędzi wykazywały aktywność antyoksydacyjną, która w zasadzie zależała od lokalizacji dębów. Żołędzie pochodzące z dębu czerwonego (Quercus rubra, Fagaceae) stanowią cenne źródło antyoksydantów. Ze względu na wspomniane właściwości można byłoby rozważyć ich zastosowanie w produkcji wybranych grup kosmetyków, głównie przeciwstarzeniowych.