Zawartość wybranych składników odżywczych w różnych częściach liści aloesu zwyczajnego (Aloe vera (L.) Burm. f.) - Różańska, Jolanta (HERBALISM, 2024)
Celem pracy była ocena zawartości: suchej masy, popiołu, białka oraz błonnika pokarmowego w całych liściach oraz skórce i miąższu liści aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Burm. f. Najwięcej suchej masy występowało w skórce liści aloesu (średnio 3,41%), a najmniej było jej w miąższu (średnio 0,62%). Odwrotnie było w przypadku wody – najwięcej zanotowano jej w miąższu aloesu, najmniej zaś w skórce liści. Zawartość popiołu w liściach aloesu zależała od części liścia: najwięcej popiołu stwierdzono w skórce (0,6 g·100 g-1), zaś najmniej w miąższu (0,16 g·100 g-1). Zawartość białka w badanych częściach liścia wynosiła w całych liściach 20,9 g·100 g-1, w miąższu 10,8 g·100 g-1, a w skórce 18,8 g·100 g-1. Średnia zawartość błonnika pokarmowego w próbkach całych liści aloesu wynosiła 24 g·100 g-1.