Wpływ nawozów azotowych traktowanych niskotemperaturową, niskociśnieniową plazmą jarzeniową na wzrost i jakość wybranych gatunków - Ciesielski, Wojciech; Girek, Tomasz; Oszczęda, Wiktor; Oszczęda, Zdzisław; Pisulewska, Elżbieta; Tomasik, Piotr (HERBALISM, 2024)
Woda traktowana niskociśnieniową plazmą jarzeniową o niskiej częstości przybiera unikalne właściwości, które sprawiają, iż mogłyby być stosowana jako nowy, wartościowy nawóz azotowy. Niniejsza praca służy sprawdzeniu tego założenia. Uprawy kopru ogrodowego (Anethum graveolens) odm. Moravan, mieszanki traw Uniwersal (skład: 5% życica westerwoldzka (Lolium multiWorum), 20% kostrzewa trzcinowa (Festuca arundinacea), 40% życica trwała (Lolium perenne), 35% kostrzewa czerwona (Festuca rubra)) i truskawki (Fragaria), odm. Senga Sengana, podlewano nawozem azotowym (LPGPAm), sporządzonym z 1% roztworu amoniaku w wodzie kranowej, traktowanego przez 30 min plazmą generowaną w 38C przy 5 × 10-3 mbar, 800 V, 50 mA and częstości 10 kHz. Podlewanie trwało od 1 sierpnia (zasianie) do 30 września (zbiór) 2023 r. w inspektach. Badano wpływ podlewania roślin za pomocą LPGPAm, sprawdzając następujące parametry: wysokość roślin, masę łodyg, całkowitą masę plonów, zawartość tłuszczu, białek, karotenoidów, kwasu askorbinowego, siarki, chlorolu, zawartość suchej masy i popiołu oraz bioakumulację kationów i anionów.