Zawartość wybranych metali w owocnikach boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus) - Kondratowicz-Pietruszka, Elżbieta; Krochmal-Marczak, Barbara; Cebulak, Tomasz; Piądłowska, Katarzyna; Vambol, Viola; Betlej, Izabela (HERBALISM, 2024)
Przedmiotem badań były owocniki boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus), pochodzące z uprawy własnej zlokalizowanej na terenie województwa podkarpackiego (50°82’ N 23°54’ E). Gotowe podłoże do uprawy grzyba zakupiono w wyspecjalizowanym sklepie detalicznym. Pierwsze owocniki zebrano po 10 dniach od zakupu podłoża. W zebranych owocnikach boczniaka ostrygowatego badano zawartość Cd, Pb, Fe, Mn, Zn i Cu. Do analizy metali wykorzystano atomową spektrometrię absorpcyjną (ASA) w wersji metody płomieniowej oraz kuwetowej. Uzyskane wyniki wskazują na niskie zawartości Fe, Mn, Zn i Cu w boczniakach z uprawy własnej. Przeprowadzone badania wykazały, że stężenie wybranych metali w analizowanych grzybach maleje następująco: Fe > Zn > Mn > Cu > Cd > Pb. W grzybach Pleurotus ostreatus z własnej uprawy nie stwierdzono nadmiernej kumulacji badanych metali: Fe, Zn, Mn i Cu. Średnie stężenie Cd było na granicy zalecanego limitu 0,05 mg∙kg-1. Natomiast zawartość Pb była niska, zarówno w kapeluszu, jak i w trzonie grzyba, poniżej wartości dopuszczalnej 0,30 mg∙kg-1.