Masłosz Parka Vitellaria paradoxa jako źródło cennego surowca kosmetycznego - Simka, Wiktoria; Kowalik, Katarzyna (HERBALISM, 2023)
Masłosz Parka Vitellaria paradoxa jest rośliną, która należy do rodziny sączyńcowatych Sapotaceae i występuje w Afryce Subsaharyjskiej. Wykazuje wiele zastosowań, a najbardziej popularna jest ze względu na tłuszcz otrzymywany z owoców. Nazywa się go masłem shea i wykorzystuje m.in. jako surowiec kosmetyczny. Dzięki obecności licznych substancji biologicznie czynnych masło shea ma szereg dobroczynnych właściwości. Wpływa korzystnie na skórę oraz jej przydatki, działając przede wszystkim nawilżająco, ochronnie, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Masło shea wykorzystywane jest do produkcji kosmetyków różnego przeznaczenia – do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci – a także produktów leczniczych. Wielu producentów oferuje kosmetyki z masłem shea w składzie. Niniejsza praca przeglądowa przedstawia aktualne informacje dotyczące gatunku Vitellaria paradoxa jako źródła cennego surowca stosowanego w preparatach kosmetycznych.