Rozmieszczenie azulenowych i bezazulenowych form Achillea L. w Czechach - Dąbrowska, Janina (HERBALISM, 2023)
Niniejsza praca jest kontynuacją badań autorki nad rodzajem Achillea L. na Śląsku. Wykonane analizy zawartości azulenu (przy użyciu odczynnika EP Stahl’a) dotyczą ponad 9600 roślin krwawnika zebranych przez autorkę w latach 2001-2002, w 420 miejscowościach w Czechach oraz ponad 980 roślin pochodzących ze 120 miejscowości, zebranych przez botaników czeskich (J. Danihelka, K. Karlova, S. Špinarová). Krwawniki azulenowe zostały znalezione we wschodniej części Czech. Jest to przedłużenie rozmieszczenia takich krwawników we wschodniej części Śląska. Śląskie formy azulenowe są prawdopodobnie rezultatem rozprzestrzeniania od południa.