Radioprotekcyjne właściwości ekstraktów z kory sosny - Goss, Marcin; Wawer, Iwona; Paradowska, Katarzyna (HERBALISM, 2023)
Zbadano przeżywalność komórek nerek zielonej małpy (GMK) poddanych rosnącym dawkom promieniowania γ. Do hodowli komórek dodano kompleks 99mTcDMSA (technetu 99mTc z kwasem merkaptobursztynowym, DMSA). Rozmiary zmian post-radiacyjnych oszacowano na podstawie liczenia komórek. Dodanie ekstraktów z kory zwiększyło przeżywalność komórek, w porównaniu do grupy bez dodatku radioizotopu, a zwłaszcza potraktowanej technetem bez środków ochronnych. Badania ekstraktów z sosny zwyczajnej Pinus silvestris i Pinus maritina (Pyc- nogenol) metodą EPR pokazały, że oba są efektywne w zmiataniu rodnika DPPH. Sugerowany mechanizm radioprotekcyjny obejmuje działanie antyoksydacyjne i przeciwrodnikowe.