Wspomnienia prof. Aleksandra Ożarowskiego z 1939 roku - Pietryja, Marcelin Jan (HERBALISM, 2023)
Osobom interesującym się zielarstwem nie trzeba przedstawiać sylwetki Profesora Aleksandra Ożarowskiego. To jedna z najbardziej zasłużonych dla polskiego ziołolecznictwa osób. Urodził się w 1916 roku w Prusakowie (obecnie Chmielnicki) na Ukrainie, zmarł w wieku 95 lat 23 czerwca 2011 roku. Profesor Ożarowski był przyjacielem utworzonego w 2007 roku Herbarium św. Franciszka. Mogliśmy korzystać z jego wiedzy i rad przy rozpoczynaniu działalności. Była to dla nas ogromna i nieoceniona pomoc. Przekazał bezinteresownie do biblioteki Herbarium część swoich książek, dzięki czemu mogliśmy pogłębiać fachową wiedzę.