Naturalne metody podnoszenia odporności na infekcje. Immunożywienie - Różański, Henryk (HERBALISM, 2023)
Rośliny immunostymulujące zawierają substancje mające zdolność aktywowania i wzmagania czynności ogólnoustrojowego i miejscowego układu odpornościowego. Najważniejszą zasadą podczas naturalnej immunostymulacji jest regularne i długotrwałe zażywanie wybranego preparatu. Oddziaływanie na układ odpornościowy jest trudne i wymaga dostatecznie długiego czasu. Nie zawsze wybrany preparat przynosi oczekiwane efekty. Niektóre rośliny zwiększają odporność organizmu na infekcje, a jednocześnie hamują nadczynność układu immunologicznego i procesów prozapalnych. W handlu dostępne są gotowe, standaryzowane preparaty roślinne, zdolne do podnoszenia odporności na infekcje.