Equisetum palustre L. skrzyp błotny (Equisetaceae Michx. ex DC.) - Wróbel, Dominik; Różański, Henryk (HERBALISM, 2023)
Rodzaj Equisetum L. jest obecnie jedynym żyjącym przedstawicielem, niegdyś bardzo licznej w gatunki rodziny Equisetaceae. Do dziś przetrwało zaledwie około 15 gatunków. Jednym z nich jest skrzyp błotny. Skrzypy nie były dotąd szczegółowo badane pod względem cytochemicznym. Niniejsza praca przedstawia krótką charakterystykę morfologiczną i anatomiczną gatunku, jego zróżnicowanie taksonomiczne, rozmieszczenie i przywiązanie do określonych typów siedlisk, a także zagrożenia, tradycyjne wykorzystanie oraz cykl życiowy. Nieco szerzej została przedstawiona kompozycja fitochemiczna gatunku w kontekście dawnej i współczesnej fitoterapii.