Zastosowanie aromaterapii klinicznej w infekcjach intymnych kobiet - Kuś, Jolanta; Partyka, Anna; Hamm, Dorothea; Thumm, Anusati (HERBALISM, 2023)
Zastosowanie naturalnych olejków eterycznych o różnorodnym działaniu terapeutycznym stanowi podstawę aromaterapii klinicznej będącej jednym z filarów współczesnej fitoterapii. Wśród udokumentowanej aktywności biologicznej i farmakologicznej naturalnych olejków eterycznych opisane jest również korzystne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze na mikrobiom pochwy w badaniach in vivo i in vitro. Brak jest jednak współczesnych doniesień wskazujących na związek pomiędzy drobnoustrojami obecnymi w wymazie pochwy, badanym naturalnym olejkiem eterycznym a stanem fizycznym i emocjonalnym probantki. Celem pracy była: (1) analiza wpływu zastosowanych preparatów aromaterapeutycznych na stan ilościowy i jakościowy patogennej flory pochwy jak i (2) analiza stanu fizycznego i samopoczucia psychicznego probantki. Podczas gdy badania ginekologiczne wykazały objawy infekcji bakteryjnej i/lub grzybiczej sromu i pochwy. Materiał wymazowy pobrany z tylnej części pochwy posłużył do szczegółowych badań mikrobiologicznych. W wymazach mikrobiologicznych przed i po zastosowaniu preparatów aromaterapeutycznych oznaczono rodzaj lub szczep patogennych bakterii, drożdżaków jak również wykonano badania ankietowe. Otrzymane wyniki posłużyły do przygotowania preparatów aromaterapeutycznych o różnej formie aplikacji: zarówno na skórę (śluzówkę pochwy i kanał szyjki macicy) zewnętrznych narządów płciowych jak i dopochwowo. Końcowe badania zaświadczyły o skutecznym przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym wpływie preparatów aromaterapeutycznych, w tym dedykowanych naturalnych olejków eterycznych na zaburzenia biocenozy pochwy i na znacząca redukcję dyskomfortu jak i poprawę stanu psychicznego probantki.