Charakterystyka wybranych roślin leczniczych pochodzących z Iraku - Noaema, Ali Hulail; Sawicka, Barbara; kiełtyka-Dadasiewicz, Anna; Skiba, Dominika; Krochmal-Marczak, Barbara (HERBALISM, 2023)
W pracy scharakteryzowano najważniejsze rośliny szeroko stosowane w Iraku do celów leczniczych. Zastosowano metodę opisową na podstawie danych literaturowych. Badania wykazały, że wiele roślin leczniczych stosowanych w Iraku, a należących do różnych rodzin botanicznych wykorzystywano w medycynie tradycyjnej do leczenia chorób. W niniejszej pracy przedstawiono 10 najważniejszych roślin należących do 9 rodzin botanicznych, które były i są nadal wykorzystane i używane jako rośliny lecznicze. Większość rodzimych roślin wciąż wymaga szczegółowych badań, które mogą dostarczyć wielu interesujących danych. Znajomość tradycyjnej wiedzy i roślin leczniczych może odegrać kluczową rolę w eksploatacji i odkrywaniu naturalnych zasobów roślinnych w Iraku.