Zioła a psychologia. Wpływ współpracy z pacjentem na proces terapeutyczny - Ulążka, Blanka (HERBALISM, 2022)
Powszechny brak współpracy pacjenta z lekarzem czy personelem medycznym skutkuje niepowodzeniem nawet najlepszych rozwiązań terapeutycznych. Pacjent modyfikujący zalecenia lekarskie, czy stosujący samodzielnie inne formy leczenia wpływające na proces terapeutyczny, często nieświadomie szkodzi sobie i wpływa na skuteczność pomocy medycznej. Określenie „przestrzeganie zaleceń” (compliance) zakłada udział pacjenta, polegający wyłącznie na dostosowaniu się do zaleceń leczącego. Liczne dane wskazują na nieskuteczność tej współpracy i wynikające z tego niepowodzenia terapii, niezależnie jak poważne schorzenie dotyczy badanego pacjenta. Nawet w krajach wysokorozwiniętych nasila się skala tego problemu. Przekonanie pacjenta o zasadności leczenia, zaufanie do lekarza, farmaceuty czy zielarza oraz do zaleconego leczenia rzutować będzie na proces terapeutyczny. Podejście specjalisty do pacjenta – uświadomienie go o zagrożeniach związanych z zaniechaniem leczenia, o możliwych działaniach ubocznych, korzyściach wynikających z rzetelnej, długotrwałej terapii – ma kluczowe znaczenie w powodzeniu zaleconej terapii.