Ocena właściwości promieniochronnych wybranych ekstraktów roślinnych - Grabowska, Aleksandra (HERBALISM, 2022)
Badania przedstawione w artykule dotyczą oceny właściwości promieniochronnych wybranych ekstraktów roślinnych. Porównanie działania promieniochronnego wykonano dla następujących ekstraktów: zielonej herbaty (Camellia Sinensis Extract), owoców cytryńca chińskiego (Schizandra Chinensis Fruit Extract), owoców rokitnika zwyczajnego (Hippophae Rhamnoides Extract), korzenia tarczycy bajkalskiej (Scutellaria baicalensis root extract), kory kruszyny pospolitej (Frangulae cortex Extract), czarnego bzu (Sambucus Nigra Extract), kocanki piaskowej (Helichrysum Stoechas Extract), korzenia arcydzięgla (Radix Angelica sinensis Extract), koszyczka arniki (Arnica Montana Extract) oraz ziela skrzypu polnego (Equisetum Arvense Extract). Oceny właściwości promieniochronnych dokonano poprzez pomiar widm badanych próbek metodą spektrofotometryczną w zakresie światła ultraoletowego. Ponadto, dla badanych ekstraktów wykonano pomiar właściwości antyoksydacyjnych metodą DPPH, a także oznaczono całkowitą zawartość polifenoli. Wykazano, że najbogatszymi w związki polifenolowe są ekstrakty z zielonej herbaty oraz kory kruszyny pospolitej, natomiast najmniejsze stężenie polifenoli charakteryzuje ekstrakt z owoców rokitnika zwyczajnego. Najwyższą zdolnością zmiatania wolnych rodników charakteryzowały się ekstrakty z zielonej herbaty, owoców cytryńca chińskiego, korzenia tarczycy bajkalskiej i kory kruszyny pospolitej. Najsłabszą aktywność wykazywał ekstrakt z owoców rokitnika zwyczajnego. Ekstrakty z zielonej herbaty oraz kruszyny pospolitej w najwyższym również stopniu absorbowały światło w zakresie UV. Ekstrakty te wykazują zatem wysoki potencjał do zastosowania w preparatach do pielęgnacji skóry o działaniu promieniochronnym, a także chroniących przed działaniem wolnych rodników.