Składniki ziołowe w innowacyjnych suplementach diety produkowanych przez firmę LEK-AM - Jakubowska, Danuta (HERBALISM, 2022)
Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne LEK-AM wprowadziło na rynek szereg suplementów diety wyróżniających się unikalnym składem. Suplementy te uzupełniają produkowane przez polską rmę farmaceutyczną leki z takich obszarów, jak: okulistyka, urologia i psychiatria, ale również wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego. Z 29 suplementów diety, 11 suplementów zawiera ekstrakty kilkunastu ziół, są to: Arutin Complex, Arutin Immuno Complex, Arutin Zatoki, Bioretinof, Cyklovena, Furoxin, Nefrocal, Prostaceum i Szafraceum, seria ZATOGRIP i seria NervoCalm: Forte, Dzień, Noc, Sen i NervoCalm Serce. Trzy z wymienionych preparatów mają status dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego – są to preparaty wspomagające układ odpornościowy, przeznaczone dla różnej grupy wiekowej. Wszystkie preparaty zawierają zioła znane od tysiącleci, ale w kapsułce zamknięte są ekstrakty standaryzowane na zawartość substancji bioaktywnych. Bardzo ważne, decydujące o przydatności preparatu i o sukcesie rynkowym, jest umiejętne łączenie składników. O innowacyjnym składzie preparatów trzeba przekonać konsumentów i pacjentów, ale przede wszystkim profesjonalistów medycznych. Stąd działania edukacyjne rmy LEK-AM skierowane do farmaceutów i lekarzy.