Analiza zapachu wybranych odmian mięty (Mentha sp.) - Kiełtyka-Dadasiewicz, Anna; Lis, Kinga; Kubat-Sikorska, Aleksandra (HERBALISM, 2021)
Mięty (Mentha sp.) są roślinami łatwo krzyżującymi się, dzięki czemu w prosty sposób można otrzymać hybrydy oraz nowe odmiany o zmodyfikowanych walorach smakowo-zapachowych wykazujących zapach oraz smak przypominający popularne owoce lub produkty spożywcze. W pracy przedstawiono wyniki oceny sensorycznej suszonych liści mięty. Analizie poddano 8 smakowo-zapachowych odmian mięt: pieprzową (M. × piperita L. 'Multimentha'), grejpfrutową (M. × piperita L. 'Grapefruit'), jabłkową (M. rotundifolia (L.) Huds.), pomarańczową (M. × piperita L. 'Granada'), czekoladową (M. × piperita L. 'Chocolate'), truskawkową (M. × piperita L. 'Almira'), jagodowo-śmietankową (Mentha × 'Berries & Cream'), ananasową (M. suaveolens Ehrh.). Wśród badanych mięt największą intensywnością zapachu cechuje się mięta pieprzowa, natomiast najmniejszą – mięta jabłkowa. Profile sensoryczne badanych odmian mięty okazały się bardzo zróżnicowane: w przypadku mięty truskawkowej, jagodowo-śmietankowej oraz ananasowej jednym z najbardziej wyczuwalnych zapachów był deskryptor ziołowy. Mięta pieprzowa, jabłkowa i cze-koladowa charakteryzowały się najintensywniejszym deskryptorem mentolowym. W przypadku mięty pomarańczowej i grejpfrutowej najbardziej wyczuwalny był zapach cytrusowy. W ocenie hedonistycznej najwięcej pozytywnych ocen uzyskała mięta pieprzowa, najwięcej negatywnych natomiast mięta ananasowa. Różnorodność właściwości aromatycznych i smakowych badanych odmian mięt wskazuje na możliwość różnorodnego ich wykorzystania.