Walory smakowo-zapachowe niementolowych odmian mięt (Mentha Sp.) - Kiełtyka-Dadasiewicz, Anna; Kubat-Sikorska, Aleksandra (HERBALISM, 2016)
W pracy przedstawiono wyniki oceny sensorycznej oraz hedonistycznej w zakresie smaku i zapachu dla naparów ze świeżych liści mięt. Analizie poddano 7 gatunków i odmian mięt należących do trzech chemotypów (karwonowy, linalolowy i mentolowy), uprawianych w gruncie. W badaniu intensywności smaku i zapachu najwyższą punktację uzyskały: mięta pieprzowa M.× piperita L. (chemotyp mentolowy) oraz mięta marokańska M. spicata L. ‘Moroccan’, (chemotyp karwonowy). Najmniej intensywny był zapach i smak dwóch mięt karwonowych: kędzierzawej (M. crispata L.) i okrągłolistnej (M. rotundifolia Huds.). Uzyskane profile sensoryczne obrazują duże zróżnicowanie badanych mięt pod względem smaku i zapachu. Wykazano podobieństwo pod względem deskryptorów smaku w obrębie poszczególnych chemotypów mięt. W ocenie hedonistycznej największą akceptację uzy-skała mięta marokańska, najmniejszą mięta imbirowa (chemotyp linalolowy).