Etymologia polskich nazwisk pochodzących od nazw roślin zielarskich (cz. 1) - Dobrzański, Zbigniew; Krochmal-Marczak, Barbara; Witkoś, Jolanta (HERBALISM, 2026)
Według bazy danych PESEL w Polsce zarejestrowanych jest 395 128 nazwisk męskich i 411 012 nazwisk żeńskich (osób żyjących, stan na 22 stycznia 2025 r.). Polskie nazwiska pochodzą od: nazw geograficznych, miejsca zamieszkania, kraju pochodzenia przodków, wykonywanego zawodu, przezwiska wynikającego z cech wyglądu i charakteru oraz przezwiska związanego z nazwami zwierząt i roślin (tzw. nazwiska odapelatywne). Przedstawimy w kilku częściach nazwiska pochodzące od nazw roślin zielarskich, opierając się na bazach nazwisk dostępnych w portalu ISNP, rejestrze PESEL i zagranicznej platformie Forebears. Nazwisk tych w formie podstawowej (prymarnych) jest około 50, a kilka razy więcej pochodnych (derywowanych lub podobnych fonetycznie). W pierwszej części artykułu przedstawiamy krótką historię nazwisk w Polsce oraz etymologię nazwisk pochodzących od słowa „ziele”/„zioła”.