Zielnik osobisty. Ekslibrisy – małe formy graficzne Krzysztofy Lachtary - Tulik, Katarzyna (HERBALISM, 2026)
Ekslibris to znak własnościowy książki, na którym umieszcza się imię i nazwisko posiadacza oznaczonego woluminu. Niegdyś bardzo popularny, miał on chronić księgi przed kradzieżą i świadczył o wysokiej kulturze właściciela. W XX w. zmienił formę i przeznaczenie. Ekslibris stał się sztuką graficzną, znakiem ozdobnym, pożądanym przez bibliofilów i miłośników książek, przedmiotem kolekcjonerskim i luksusowym. Pochodząca z Rzeszowa Krzysztofa Lachtara jest jedną z nielicznych artystek w Polsce, specjalizujących się w tworzeniu tych małych form gracznych. Pracuje w trudnych technikach akwaforty i akwatinty, a swój artystyczny warsztat opanowała do perfekcji. Jej twórczość to głównie ekslibrisy tworzone dla przyjaciół lub instytucji. Najczęstszym motywem jej prac są rośliny i owady, bowiem to świat przyrody fascynuje artystkę.