Equisetum arvense L. skrzyp polny (Equisetaceae Michx. ex DC.) - Wróbel, Dominik; Różański, Henryk (HERBALISM, 2023)
Artykuł jest częścią cyklu obejmującego opracowania dotyczące występujących w Polsce gatunków z rodzaju Equisetum. Opisywany tu gatunek, Equisetum arvense L. – skrzyp polny, jest uznawany za typowy dla całego rodzaju. Poniżej przedstawiono charakterystykę morfologiczną i anatomiczną gatunku, jego zróżnicowanie taksonomiczne, rozmieszczenie i przywiązanie do określonych typów siedlisk, a także zagrożenia, tradycyjne wykorzystanie oraz cykl życiowy. Przedstawiona została kompozycja fitochemiczna gatunku w kontekście dawnej i współczesnej fitoterapii.