Specyficzna modulacja smaku i aromatu greckiego oregano (Origanum vulgare var. hirtum) i jego olejku eterycznego - Ciesielski, Wojciech; Gąstoł, Maciej; Girek, Tomasz; Kulawik, Damian; Oszczęda, Zdzisław; Pisulewska, Elżbieta; Tomasik, Piotr (HERBALISM, 2023)
Plantacje greckiego oregano (Origanum vulgare var. hirtum) podlewano wodą traktowaną przez 30 min niskotemperaturową, niskociśnieniową plazmą jarzeniową o niskiej częstości pod powietrzem, azotem ditlenkiem węgla, metanem lub cząsteczkowym tlenem. Rodzaj wody miał wpływ na wydajność i jakość plonów wyrażoną liczbą roślin, ich wysokością, całkowitą biomasą oraz liczbą i masą liści. Podlewanie roślin każdym rodzajem plazmowanej wody prowadziło do istotnych różnic w składzie wydzielanego olejku eterycznego. Dzięki temu można będzie regulować jakość olejku stosownie do żądań konsumentów, co jest szczególnie istotne w przypadku ziołolecznictwa i aromatoterapii. Wybór rodzaju wody do podlewania pozwalał na pozyskiwanie olejku eterycznego o odmiennych właściwościach przyprawowych i nawaniających. Bez względu na rodzaj wody stosowanej do podlewania karwakrol był zawsze dominującym składnikiem olejku. Stosowanie poszczególnych rodzajów wody odmiennie wpływało też na wydajność poszczególnych składników olejku. Podlewanie plazmowaną wodą pozwalało eliminować niektóre składniki olejku, ale nigdy nie prowadziło do pojawiania się nowych.