Porównanie jakości sensorycznej świeżych oraz suszonych roślin przyprawowych - Bienia, Bernadetta; Baran, Jolanta (HERBALISM, 2023)
Celem pracy było porównanie jakości sensorycznej (intensywności i typowości zapachu, barwy, smaku) świeżych oraz suszonych roślin przyprawowych. Materiałem badawczym były przygotowane samodzielnie w pracowni oraz zakupione w sklepach internetowych i w sklepach detalicznych przyprawy roślinne: szczypiorek, koper, bazylia, natka pietruszki. Ocenę sensoryczną wykonano w pracowni, która spełnia warunki określone w normie PN-EN ISO 8589:2010. Do badań wytypowano dziesięcioosobowy zespół oceniający o sprawdzonej, odpowiednio wysokiej wrażliwości sensorycznej, zgodnie z wymogami normy PN-ISO 8586-2:1996. Dokonano oceny w zakresie intensywności (aromatyczności) i typowości zapachu, intensywności zielonej barwy oraz aromatyczności (wyrazistości) smaku. Największą intensywnością i typowością zapachu, barwą i smakiem charakteryzowały się próbki świeżych roślin przyprawowych. Metody suszenia miały istotny wpływ na intensywność i typowość zapachu, intensywność barwy zielonej i intensywność smaku ocenianych suszy.