Oczy zwierciadłem duszy i stanu zdrowia - Jakubowska, Danuta H. (HERBALISM, 2022)
W ostatnich latach opublikowano badania na temat roli mikroskładników i ich zastosowania w okulistyce jako dietetycznego wsparcia terapii. Barwniki obecne w pigmencie plamki żółtej oka, luteina i zeaksantyna, są składnikami suplementów diety zalecanymi do utrzymania zdrowych oczu i zapobiegania degeneracji plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD) i innych chorób oczu. Suplementacja luteiny, zeaksantyny i innych karotenoidów zwiększa ilość barwnika plamki żółtej, co może zmniejszyć ryzyko AMD. W suplemencie diety powinny się znaleźć: luteina i ze- aksantyna w proporcji 5:1, a także antocyjaniny (ekstrakt z owoców jagodowych), witaminy C i E oraz cynk. Odpowiednio skomponowana dieta i suplementacja są rekomendowane zarówno osobom o podwyższonym ryzyku rozwoju AMD, jak i już chorującym.