Equisetum fluviatile L. skrzyp bagienny (Equisetaceae Michx. ex DC.) - Wróbel, Dominik; Różański, Henryk (HERBALISM, 2022)
Artykuł jest częścią cyklu, obejmującego opracowania dotyczące występujących w Polsce gatunków z rodzaju Equisetum. Opisywany tu gatunek, Equisetum Luviatile L. – skrzyp bagienny, jest przez niektórych autorów traktowany jako typowy dla całego rodzaju. Poniżej przedstawiono charakterystykę morfologiczną i anatomiczną gatunku, jego zróżnicowanie taksonomiczne, rozmieszczenie i przywiązanie do określonych typów siedlisk, a także zagrożenia, tradycyjne wykorzystanie oraz cykl życiowy. Przedstawiona została kompozycja fitochemiczna gatunku w kontekście dawnej i współczesnej fitoterapii.