Propozycja klucza do rodzaju Equisetum - Wróbel, Dominik (HERBALISM, 2022)
Rodzaj Equisetum L. jest obecnie jedynym żyjącym przedstawicielem, niegdyś bardzo licznej w gatunki rodziny Equisetaceae. Do dziś przetrwało zaledwie kilkanaście gatunków. Niestety stopień poznania, zarówno rodzaju jako całości, jak i poszczególnych gatunków jest niewystarczający. W szczególności nie znany jest dokładnie zakres zmienności ich poszczególnych cech anatomicznych i morfologicznych. Ponadto, występowanie mieszańców w jeszcze większym stopniu utrudnia prawidłowe oznaczanie okazów. Skutkiem takiej sytuacji jest duża ilość błędnych oznaczeń nawet w renomowanych kolekcjach zielnikowych. Przedstawiony klucz jest propozycją, która pozwoli, być może uniknąć wielu takich pomyłek w przyszłości.