Uczep trójlistkowy (Bidens tripartita L) – cenny surowiec kosmetyczny i farmaceutyczny - Śliwa, Karolina (HERBALISM, 2022)
Ziele uczepu trójlistkowego (Bidens tripartita L.) jest stosunkowo mało znanym surowcem farmaceutycznym i kosmetycznym. Roślina ta zawiera duże ilości związków fenolowych, takich jak awonoidy, kwasy fenolowe, taniny oraz kumaryny. Dzięki zawartości wymienionych substancji ekstrakt z uczepu trójlistkowego charakteryzuje się doskonałą aktywnością przeciwutleniającą, wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, odżywcze i regenerujące dla skóry, ponadto łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się ran. Artykuł przedstawia aktualny przegląd prac naukowych dotyczących składu oraz właściwości biologicznych ekstraktów z uczepu trójlistkowego.