Aktywność biologiczna substancji zawartych w mszakach - Janowska, Sara (HERBALISM, 2022)
Mszaki znalazły szerokie zastosowanie w medycynach tradycyjnych całego świata. Mimo to, z punktu widzenia fitochemicznego stanowią wciąż słabo poznaną grupę roślin. Badania naukowe wskazują, że te rośliny zawierają w sobie substancje o wła- ściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych oraz przeciwnowotworowych. Istotny jest również charakter antyoksydacyjny otrzymanych z nich ekstraktów. Ar- tykuł jest przeglądem tradycyjnych zastosowań mszaków oraz najnowszych badań dotyczących tych roślin.