Rola substancji roślinnych w procesie odchudzania - Błecha, Krzysztof (HERBALISM, 2022)
Nadwaga oraz otyłość stanowią obecnie jedno z największych zagrożeń dla populacji ludzkiej w Polsce i na świecie. Według ostatnich danych – z dnia 15 marca 2017 roku opublikowanych przez Biuro Analiz Sejmowych – osoby z nadwagą stanowiły w Polsce 36,6% społeczeństwa, a osoby otyłe 16,7%. Było to powyżej średniej dla krajów Unii Europejskiej, w której te wartości wynoszą odpowiednio 34,8% i 15,4%. Główną przyczyną otyłości jest zły styl życia. Składa się na niego zbyt mała aktywność fiyczna oraz spożywanie zbyt dużej ilości łatwych do przyswojenia węglowodanów. Nie ma cudownego leku, którego zażycie spowoduje zmniejszenie masy ciała, ale naturalne substancje roślinne mogą w tym pomóc. Zioła, takie jak liść morwy, czy ziele pokrzywy mogą poprzez zahamowanie alfa-glukozydaz wydłużyć proces wchłaniania się cukrów prostych ze światła jelita do krwi. Błonnik, m.in. przyspiesza pasaż jelitowy, zwalnia wchłanianie się lipidów i węglowodanów oraz działa prebiotycznie. Na masę ciała wpływ ma również właściwy stan emocjonalny. Dlatego surowce o działaniu uspokajającym, takie jak korzeń kozłka, szyszki chmielu, liść melisy i poprawiające nastrój ziele dziurawca mogą mieć pozytywny wpływ na redukcję masy ciała. W przypadku nadwagi stosuje się także substancje przyśpieszające metabolizm, takie jak Garcinia cambogia oraz substancje kofeinowe, takie jak nasiona guarany.