Afrodyzjaki roślinne - Matławska, Irena (HERBALISM, 2022)
Opisano wybrane gatunki roślin o właściwościach afrodyzyjnych, regulujące zaburzenia hormonalne, płodności oraz potencji, wykazujące ponadto wszechstronne prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Należą do nich: korzeń żeń-szenia, korzeń maki, ziele i owoc buzdyganka, ziele owsa, korzeń sumy, nasienie kozieradki, liść miłorzębu, liście i ziele świętego Damiana, kora i korzeń Muira-puama, korzeń kolcorośli, ziele męczennicy, łodygi Fadogia agrestis, korzenie kuklika chilijskiego, nasiona babci, ziele gojnika, korzeń witanii, liście epimedium wielkokwiatowego, owoce kolcowoju, kora eukomii, kłącza Cynomorium songaricum oraz owoc selernicy.