Cytryniec chiński (Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.) – z tradycyjnej medycyny chińskiej do współczesnej fitoterapi - Szopa, Agnieszka; Warzecha, Angelika; Klimek-Szczykutowicz, Marta; Stańczyk, Karolina; Kubica, Paweł; Ekiert, Halina (HERBALISM, 2021)
W pracy przedstawiono charakterystykę botaniczno-chemiczno-farmakologiczną gatunku Schisandra chinensis (cytryniec chiński). Owoce S. chinensis są cennym surowcem leczni-czym znanym we współczesnej fitoterapii z tradycyjnej medycyny chińskiej. Gatunek ten zaledwie przed dziesięciu laty został wprowadzony do oficjalnego lecznictwa europejskiego, w tym polskiego. Ekstrakt z owoców S. chinensis wykazuje m.in. działanie hepatoprotekcyjne, adaptogenne i ergogeniczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe, an-tyoksydacyjne i detoksykacyjne. Cenne właściwości biologiczne i wynikające z nich aplikacje terapeutyczne są uwarunkowane unikalnym składem chemicznym S. chinensis. W pracy scharakteryzowano specyficzną dla tego gatunku, grupę metabolitów wtórnych - lignany dibenzocyklooktadienowe. Przedstawione informacje wzbogacono o przykłady wykorzysta-nia ekstraktów z owoców w lecznictwie i zasygnalizowano ich zastosowanie w kosmetologii.