Rośliny lecznicze występujące w południowej części Indii - Sawicka, Barbara; Krochmal-Marczak, Barbara; Bienia, Bernadetta (HERBALISM, 2021)
Omówiono i opisano wybrane gatunki znajdujące się zarówno w stanie naturalnym, jak i w uprawie, spośród 7500 roślin leczniczych występujących na terenie Indii – prawdziwego emporium roślin leczniczych i aromatycznych. W codziennym użyciu są tam takie gatunki jak: Azadirachta indica, Cardiospermum halicacabum, Erythrina indica, Gloriosa superba, Jatropha curcas, Moringa oleifera, Phyllanthus amarus, Ssbania grandiflora, Tamarindus indica, Tridax procumbens i Vitex negundo. Najczęściej zaś uprawiane są: Aloe vera, Azadirachta indica, Curcuma longa, Emblica officinalis, Eukaliptus tereticornis, Gloriosa superba, Moringa oleifera, Ricinus communis, Sesamum indicum, Ssbania grandiflora, Solanum americanum, Tamarindus indica i Zingiber officinale. Określono też ich wartość użytkową.