Jakość ziół ekologicznych – wymagania, zasady, certyfikacja - Kafel, Piotr (HERBALISM, 2018)
Wzrost zainteresowania produktami ekologicznymi wśród konsumentów wiązać można z coraz większą świadomością i troską o własne zdrowie. Celem artykułu jest przedstawienie wymagań dotyczących systemu certyfikacji zielarskich produktów ekologicznych, zgodnie z obowiązującą w Polsce ustawą o rolnictwie ekologicznym oraz dyskusji dotyczącej ich jakości. W szczególności w artykule opisano zasady produkcji ekologicznej i zbioru z natury. Omówiono również możliwości wprowadzania do obrotu i odwoływania się do ekologicznego charakteru produktów zielarskich. Zawarto również porównanie jakości ziół ekologicznych i ich konwencjonalnych odpowiedników. W szczególności wskazano na takie aspekty jak: zawartość w ziołach pozostałości środków ochrony roślin oraz metali ciężkich, przypadki fałszowania żywności oraz czynniki środowiskowe niezależne od wymagań rolnictwa eko-logicznego wpływające na jakość ziół.