Wybrane aspekty dziejów badań leczniczych roślin pasożytniczych w ujęciu filozoficznym.Część I – od starożytności do oświecenia - Różański, Henryk; Czerny, Edyta (HERBALISM, 2015)
Analiza dziejów badań biologicznych i zastosowań terapeutycznych wybranych krajowych gatunków roślin pasożytniczych i półpasożytniczych. Omówienie wpływu różnych nauk przyrodniczych oraz medycznych na przebieg badań roślin pasożytniczych. Dzieje badań roślin leczniczych na tle historii botaniki od starożytności do oświecenia.