Zimnotłoczone oleje: lniany (wysoko- i niskolinolenowy) i rzepakowy. Który wybrać? - Gromek, Marta; Banach, Joanna; Czarnecka, Grażyna; Książkiewicz, Michał (HERBALISM, 2015)
Celem pracy było porównanie olejów lnianych (wysoko- i niskolinolenowego) oraz rze-pakowego tłoczonych na zimno, które w ostatnich latach stały się popularne na polskich stołach. Badania obejmowały ocenę jakości chemicznej poprzez analizę liczby kwasowej, nadtlenkowej i liczby jodowej oraz określenie składu kwasów tłuszczowych. Wyniki wartości liczb określających jakość olejów były na różnym poziomie, np. liczba kwasowa wahała się od 2,1 do 2,9 mg KOH/g, liczba nadtlenkowa od 0,7 do 1,3 meqO2/kg, a liczba jodowa w zakresie od 113,7 do 179,1 g/100g dla badanych olejów. Składy kwasów tłuszczowych dla wszystkich trzech olejów były różne, olej lniany niskolinolenowy posiadał ok. 70% kwasu linolowego (LA), olej lniany wysokolinolenowy posiadał ok. 55% kwasu alfa linolenowego (ALA), a olej rzepakowy posiadał ok. 65% kwasu oleinowego (OA). Analiza chromatogra-ficzna wykazała również podwyższoną zawartość kwasu erukowego w oleju rzepakowym w porównaniu do olejów lnianych. Analizie poddano konieczność suplementacji diety kwasami omega-3 pod kątem właściwości prozdrowotnych.