Spór wokół obsadzenia sołectwa sopockiego w latach 1795–1796 - Dargacz, Janusz (Gdański Notatnik Historyczny, 2026)
Hrabia Kajetan Sierakowski należy do najlepiej znanych postaci związanych z historią Sopotu. Wybudowany przez niego wypoczynkowy dwór, znany obecnie jako Dworek Sierakowskich, to najstarszy kompletnie zachowany zabytek miasta. W dotychczasowej literaturze sopocka aktywność Sierakowskiego była opisywana w sposób skrótowy i nie wolny od błędów. Tymczasem dostępny materiał archiwalny pozwala znacznie dokładniej prześledzić jego działalność i zrozumieć motywacje, jakie skłoniły Sierakowskiego do zakupu gospodarstwa sołeckiego w Sopocie w 1793 r. Szczególnie interesującym wątkiem jest spór z urzędnikami królewskimi o obsadzenie sopockiego sołectwa w latach 1795–1796. Powstała w związku z tą sprawą dokumentacja pozwala m.in. na dokładne określenie daty budowy Dworku Sierakowskich. Jest to zarazem interesujący przyczynek do funkcjonowania administracji domenalnej w Prusach Zachodnich w ostatnich latach XVIII w.