Statuty kas wdowich korporacji murarzy, kamieniarzy i rzeźbiarzy z 1706 r. oraz artylerzystów z lat 1727 i 1731 - Konopacka, Marta (Gdański Notatnik Historyczny, 2025)
Publikacja zawiera edycje statutów kas wdowich korporacji murarzy, kamieniarzy i rzeźbiarzy z 1706 r. oraz artylerzystów z lat 1727 i 1731, poprzedzających rachunki kas wdowich powyższych korporacji, dla których stanowią podstawę prawną. Edycje źródłowe rozpoczyna krótkie omówienie sposobów wsparcia wdów w nowożytnym Gdańsku.